DIY: Cirkusloft

13. august 2020

Endnu en DIY i rækken… ja, jeg ved godt de kommer lidt som perler på en snor for tiden, men mange af dem har også bare ligget og puttet sig i gemmeskuffen. Både indretningsprojekter som har måtte lade vente på sig til vi var færdige med alle byggeprocesserne og ligeså få det dokumenteret dem her på domænet.

Jeg har længe haft den her idé om at lave en cirkustelt-loft på Sylles legeværelse, men ikke lige haft tid til at rykke på det. Før nu. Jeg faldt over idéen på Pinterest, men synes faktisk ikke at der var nogle ordentlige guides til loftet. Så fik lokket Mikkel til at sparre lidt med mig og fik lavet en ligetil guide. Der er selvfølgelig flere måder at gøre det på, men jeg synes dette er den nemmeste og pæneste.

Cirkusloftet er faktisk ret hurtigt og simpelt at male. Det tidskrævende i denne process er al forarbejdet – OG hvis du ikke sørger for karpe linjer. Men frygt ej, det tipper jeg også til i denne guide. Så hvis du følger denne, burde du være nogenlunde home safe 🙂

INDKØBSLISTEN

Loftsmaling – denne har som oftest har en lidt lavere glans end vægmaling (5), således lyset ikke reflekteres
Pensel
Lille rulle
Malerbakke – pake den ind i en pose eller sæk, så slipper du for rengøringen
Malertape, gerne precision tape fra TESA, og helst den tyndeste du kan finde

VÆRKTØJ (vi havde dette i forvejen)
Kridtsnor
Vatterpas

GUIDE

 1. Til at starte med, skal du vælge et centerpunkt. Det er herfra alle felterne går fra. Det kan være det giver mening ikke at vælge midt af rummet, hvis du har et en roset, lampeudtag eller andet som du ønsker som centrum.
 2. Når du har fundet dit midtpunkt, findes to måder at lave cirkusloftet; vinkler eller længder. Denne guide er lavet med længder, hvor hvert felt har samme mål langs væggen. Dette gør dog, at ikke alle vinkler i centerpunktet er lige store. Det er en smagssag, men jeg synes det ser pænere ud at felterne er lige store langs væg og varierer i vinkler i stedet. På den måde har vi også kunne holde felterne inde for hjørnerne. Vores feltmål langs væggen er 55 cm ved de to endevægge.

  Størrelsen på felterne finder du ved at mål afstanden i rummet. Herefter finder du ud af hvor mange felter du ønsker – og antallet dividere du så ud på afstanden. Hos os endte det med 5 felter langs endevæggen. Langs de to modsatrettede vægge, brugte vi igen afstanden til at finde ud af hvor store felterne skulle være. I dette tilfælde passede 6 felter på 56,5 cm. De 4 vægge varierer altså en smule i størrelsen, men det er ikke noget man med det blotte øje ser.
 3. Når du har regnet størrelsen på felterne, markeres målet på felterne langs væggen – der hvor loft møder væg, med en blyant. Når du har markeret felterne, kan du trække en kridtsnor fra centerpunktet og ud til punktet på væggen. Vær gerne to til denne del, så du sikre, at snoren er stram og præcis.

  ( Hvis du ønsker at teltet skal føres ned på væggen som hos os, gør du følgende: igen bruger du en kridtsnor, vi satte vores 15 cm fra loftet på alle vægge. Langs snoren satte jeg igen malertape, og den hvide kant som I kan se, blev således bredden på malertapen. For at lave de malede felter på væggen, tegnede jeg en lige linje fra loft til væg, i det punkt hvor feltet i loftet rammer væggen. Det gjorde jeg med et vatterpas, således at jeg kunne se at vinklen var i vatter)
 4. Nu skulle du gerne stå med en masse streger i loftet. Fordel, evt. skriv med en blyant, hvor de farvede og hvide felter placeres, således at du får sat tapen på den rigtige side af snoren til hvert felt. Et farvet felt skal ‘indrammes’ af tapen og altså placeres på hver sin side af to kridtstreger. Det er vigtigt at bruge en god malertape til opgaven. Det er ikke her du skal spare dine penge, hvis du vil have skarpe linjer. Jeg valgte dog at kun at ‘indramme’ hvert fald felt i første omgang, da vinklen i centerpunktet ikke kan laves uden virkelig smal tape
 5. Maletapen skal lukkes med den eksisterende loftsmaling og til det bruger jeg en pensel. Jeg maler derfor hvidt langs alle de farvede felter, for at forhindre at den farvede maling trænger ind under tapen. Når denne er tør, typisk under 30 minutter, kan du begynde at male dine felter.
 6. Så er det endelig tid til at male…. Jeg bruger altid rulle når jeg maler, og til dette arbejde er en lille en bedst. Til steder jeg er bange for at male udover tapen, maler jeg efter med en pensel. Det kan godt betale sig at købe en god maling, så du slipper for kun at male mange gange. Husk at rive malertapen af, mens maling stadig er våd fra sidste lag. Det giver pænere kanter.
 7. Når alle felterne er tørre, kan du lave de resterende felter på samme måde.

Som I kan se, har jeg ikke fået renset loftet endnu. Men kridtsnoren kan fjernes med eddikevand 🙂

Projektet kræver som sagt en del forarbejde, men selve malerarbejdet kan hurtigt udføres. Det er mere de mange tørretider som forlænger projektet. Det er absolut ikke svært, men kræver at du gør forarbejdet ordentligt og respekterer tørretider. Jeg synes det er et rigtig godt projekt, som kun løb op i omkring 500-600 kr. Så stor effekt for små penge, hvis du spørger mig.


  Kommenter