DIY: Indbyggede Garderobeskabe / IKEA PAX hack

5. august 2020

Jeg ved det her er et efterspurgt indlæg, så nu hvor jeg endelig har haft tid til at få bloggen op at køre igen efter barsel, så kommer her en DIY guide til de indbyggede garderobeskab. Jeg ved der er flere IKEA PAX hack derude hvor udgangspunktet er at male- og indbygge allerede færdige IKEA låger som f.eks. FLISBERGET eller TYSSEDAL , men denne differentiere sig en smule ved at vi har lavet panelerne selv. Det er klart en nemmere løsning, hvis man kan lide udskæringerne fra IKEA, men jeg kan personligt godt lide det lidt mere ‘snedkeret’-look. Så har man mod på et ligende DIY-projekt, så er her en guide.

INDKØBSLISTEN

4 stk IKEA PAX garderobeskabe i målet 201cm x 50 cm

4 stk FORSAND låger fra IKEA i egetræsmønster, så de matcher indmaden. Vi endte dog med at male begge sider

Greb til låger

2 store 20 mm MDF plader

Grunder og maling

Trælister (væglister) med profil og kan findes i et almindeligt byggemarked eller på nettet

VÆRKTØJ (vi havde dette i forvejen)

Gerringssav

En boremaskine

Hæftepistol

Skruer

Spartel

Sandpapir

Lim

Evt. skruetvinger

GUIDE

I designet af lågerne har vi valgt at rammerne ikke skal være lige store – men proportionerne kan man jo helt selv vælge og justere på. Det er dog en god idé at save alle listerne til en ‘model’-låge først. Da det er hurtigere at bruge model-stykket til kopiere stykket det antal gange og låger du har brug for. Det er vigtigt at du bruger samme stykke som model, således at skævheder og fejl ikke kopieres. Husk at skær alle ender i en 45 graders vinkel i begge ender.

Panelerne på lågerne er lavet ud fra målene på tegningen nedenfor.

På tegningen kan du aflæse målene på panelerne på venstre side og mål på mellemrum i den højre side.

Når listerne er skåret til kan de limes på lågerne. Vi brugte skruetvinger til at holde listerne på plads mens de tørrede. Vi lod lågerne tørre en dags tid inden vi hæftede dem fast. Det er muligt at det er nok at lime dem på, men for at gå med limrem og seler, valgte vi også hæftningen. Listerne kan spartles med det samme herefter. Ligeså, kan alle samlinger spartles og slibes så overgangen bliver helt jævn. Vi spartlede af to omgange inden vi hev grunder og maling frem.

MALING

IKEAs låger er lavet i et finermateriale hvorfor det kan være svært at få malingen til at hæfte. Man kan med god fordel både grunde og slibe inden man påfører maling. Jeg valgte at male lågerne med pensel, fordi de små strøg igen bidrager til det snedkeret look, som jeg gerne ville have frem. Men det tager TID (meget længere tid end jeg havde tænkt), så vælg den løsning du har det godt med. Skabet er malet i samme farve som vores soveværelse, men jeg købte møbelmaling hertil med højere glans. Det kan jeg bestemt anbefales at kaste lidt ekstra penge efter, for at giver møblet liv og ikke vil se så dødt og mat ud som hvis man havde brugt samme maling.

INDBYGNINGSDELEN

Vi har valgt at ‘indramme’ skabene med MDF-plader i stedet for at lave en indbygget løsning på grund af skabenes placering. Vi har derfor skåret 4 mindre stykker MDF til top, bund og de to sider… jeg anbefaler at man selv måler op inden man skære ud i mål så man kan korrigere for skævhed i gulv og væg. Og så er det er lidt en smagssag om man vil male MDF-pladerne monteret på skabet eller inden de monteres… jeg gjorde det efter monteringen, så vi også kunne spartle samlingerne inden.

Projektet tog os ca. 2 weekender. Der ligger overraskende meget tid i malerarbejdet. Så vær opmærksom på at denne løsning tager tid. Men resultatet er også derefter…. virkelig smukt. Absolut en billig måde at skabe det snedkeret garderobelook på.

    Kommenter