DIY: Indbyggede Garderobeskabe / IKEA PAX hack

5. august 2020

Jeg ved det her er et efterspurgt indlæg, så nu hvor jeg endelig har haft tid til at få bloggen op at køre igen efter barsel, så kommer her en DIY guide til de indbyggede garderobeskab. Jeg ved der er flere IKEA PAX hack derude hvor udgangspunktet er at male- og indbygge allerede færdige IKEA låger som f.eks. FLISBERGET eller TYSSEDAL , men denne differentiere sig en smule ved at vi har lavet panelerne selv. Det er klart en nemmere løsning, hvis man kan lide udskæringerne fra IKEA, men jeg kan personligt godt lide det lidt mere ‘snedkeret’-look. Så har man mod på et ligende DIY-projekt, så er her en guide.

INDKØBSLISTEN

4 stk IKEA PAX garderobeskabe i målet 201cm x 50 cm

4 stk FORSAND låger fra IKEA i egetræsmønster, så de matcher indmaden. Vi endte dog med at male begge sider

Greb til låger

2 store 20 mm MDF plader

Grunder og maling

Trælister (væglister) med profil og kan findes i et almindeligt byggemarked eller på nettet

VÆRKTØJ (vi havde dette i forvejen)

Gerringssav

En boremaskine

Hæftepistol

Skruer

Spartel

Sandpapir

Lim

Evt. skruetvinger

GUIDE

I designet af lågerne har vi valgt at rammerne ikke skal være lige store – men proportionerne kan man jo helt selv vælge og justere på. Det er dog en god idé at save alle listerne til en ‘model’-låge først. Da det er hurtigere at bruge model-stykket til kopiere stykket det antal gange og låger du har brug for. Det er vigtigt at du bruger samme stykke som model, således at skævheder og fejl ikke kopieres. Husk at skær alle ender i en 45 graders vinkel i begge ender.

Panelerne på lågerne er lavet ud fra målene på tegningen nedenfor.

På tegningen kan du aflæse målene på panelerne på venstre side og mål på mellemrum i den højre side.

Når listerne er skåret til kan de limes på lågerne. Vi brugte skruetvinger til at holde listerne på plads mens de tørrede. Vi lod lågerne tørre en dags tid inden vi hæftede dem fast. Det er muligt at det er nok at lime dem på, men for at gå med limrem og seler, valgte vi også hæftningen. Listerne kan spartles med det samme herefter. Ligeså, kan alle samlinger spartles og slibes så overgangen bliver helt jævn. Vi spartlede af to omgange inden vi hev grunder og maling frem.

MALING

IKEAs låger er lavet i et finermateriale hvorfor det kan være svært at få malingen til at hæfte. Man kan med god fordel både grunde og slibe inden man påfører maling. Jeg valgte at male lågerne med pensel, fordi de små strøg igen bidrager til det snedkeret look, som jeg gerne ville have frem. Men det tager TID (meget længere tid end jeg havde tænkt), så vælg den løsning du har det godt med. Skabet er malet i samme farve som vores soveværelse, men jeg købte møbelmaling hertil med højere glans. Det kan jeg bestemt anbefales at kaste lidt ekstra penge efter, for at giver møblet liv og ikke vil se så dødt og mat ud som hvis man havde brugt samme maling.

INDBYGNINGSDELEN

Vi har valgt at ‘indramme’ skabene med MDF-plader i stedet for at lave en indbygget løsning på grund af skabenes placering. Vi har derfor skåret 4 mindre stykker MDF til top, bund og de to sider… jeg anbefaler at man selv måler op inden man skære ud i mål så man kan korrigere for skævhed i gulv og væg. Og så er det er lidt en smagssag om man vil male MDF-pladerne monteret på skabet eller inden de monteres… jeg gjorde det efter monteringen, så vi også kunne spartle samlingerne inden.

Projektet tog os ca. 2 weekender. Der ligger overraskende meget tid i malerarbejdet. Så vær opmærksom på at denne løsning tager tid. Men resultatet er også derefter…. virkelig smukt. Absolut en billig måde at skabe det snedkeret garderobelook på.

 • Reply
  Rikke
  16. oktober 2020 at 11:41

  Har du skrevet farven på dit soveværelse et sted?

  • Reply
   Christine Delmar
   26. oktober 2020 at 19:17

   Nej, desværre ikke på bloggen. Regner med at lave et highligt på Instagram:)

 • Reply
  Sofie
  14. november 2020 at 19:59

  Hej Christine

  Tusind tak for mange gode ideer.

  Hvordan har I sikret, at lågerne kan lukkes? Har i lavet afstand mellem side og plade eller bare sat pladen direkte på? ?

  • Reply
   Christine Delmar
   21. november 2020 at 15:32

   Hej Sofie, jeg forstår ikke hvad du sørger om? Kan du forklare det på en anden måde?

 • Reply
  Kristian
  26. januar 2021 at 13:42

  Hej Christine
  Meget flot skab, I har lavet! Vi er er ved at kaste os ud i et lignende projekt herhjemme, og skal til at købe lister til lågerne. Jeres ser perfekte ud i størrelsen! Ved du, hvor brede de er?

 • Reply
  Sébastien
  2. februar 2021 at 23:16

  Har du lavet en sokkel til garderobe eller ligger den fire på gulv?

  Hvordan har du samlet mdf pladen? Det ser ud som det er et mellemrum mellem Ikea skab og mdf pladen?

  • Reply
   Christine Delmar
   23. februar 2021 at 13:19

   Der er ikke en ekstra sokkel til garderobeskabene, de kommer allerede med en. Så vi har sat en liste foran i stedet.

 • Reply
  Marcus
  7. februar 2021 at 16:36

  Hej Christine
  Præcis hvilket byggemarked har du købt dine lister og hvad hedder de?

  • Reply
   Christine Delmar
   23. februar 2021 at 13:20

   De kan købes i mange byggemarkeder. Vi har købt forskellige steder, da de har været udsolgt nogle gange. Bla. Xl-Byg, Bauhaus og Silvan fordi det lige er dem vi har nærmest.

 • Reply
  Signe
  26. februar 2021 at 17:26

  Hej Christine
  Tak for en fin guide! Er helt vild med de fine knob, der kan bruges til mange ting. Kan se de findes i to størrelser – hvilken har I brugt her på skabene?

  • Reply
   Christine Delmar
   2. marts 2021 at 9:13

   Jeg har købt de store 🙂

 • Reply
  Veronika Hansen
  4. marts 2021 at 21:52

  Hej Christine
  Super fint projekt 🙌🏼
  Hvilken slags grunder er der brugt. Beklager hvis jeg har overset det.
  Vh
  Veronika

Kommenter

This error message is only visible to WordPress admins