Sådan fik vi Sylvester til at sove igennem om natten

19. juni 2020

Jeg har længe gerne ville lave en opfølgning på Sylvesters søvnproblemer. Dengang han var 6 måneder, delte jeg lidt om vores udfordringer hidtil og løsninger. I kan finde indlægget skrivet her:

Jeg delte for selvterapi… for at krakelere det der lyserøde billede af at blive forældre. For vi har i den grad kæmpet i mange måneder. Det handlede ikke ‘bare’ om et tigerspring eller nogle dårlige dage… og gik ikke bare over. Det er vigtigt for mig at vise den sårbare del af livet, når toget ikke bare drøner derud af på skinner. Og jeg kunne næppe være alene om det. Derfor fik vi også en form for fælleskab dengang – os der ikke har været velsignet med en søvnig baby. Jeg var IKKE alene, og derfor føler jeg også, at jeg mangler at følge op på vores situation.

Men der er kommet solskin. Også i vores lejr; syv-ni-tretten… inshallah og alt det der…. så sover han ofte igennem og er sjældent vågen mere end én gang i løbet af natten. Så til jer mødre der går i mine sko lige nu – der er HÅB forude.

Men først, så lad os skrue tiden tilbage….

6-7 måneder

Sylvester fik jo lagt dræn da han var 5 måneder. Det viste sig at han var ørebarn (suk)… men vished betød, at vi endelig kunne gøre noget ved vores udfordringer og det normaliserede søvnen til dels. Her da han var 6 måneder vågnede han mellem 8-15 gange om natten og sov primært i sin slyngevugge inde i stuen. Vi brugte ligeledes vuggemorten til at vugge ham i søvn. Den var ren magi. Vi havde nogle enkelte forsøg med at han sov i sit aktivitetstæppe. Det var med blandet succes. Den største forskel i disse måneder var nok, at vi blev ret opmærksomme på lydfølsomheden. Vi vækkede ham flere gange om natten når han sov hos os og af den grund blev stuen i lejligheden hans soveværelse for en stund.

Da vi flyttede i hus, fik vi muligheden for at give ham sit eget værelse. Så mission ‘sov på eget værelse’ startede her. Vi delte det op i etaper, så det blev en gradvis tilvænning og en kæmpe omvæltning for ham.

1. trin: 8-9 måneder

Da vi flyttede, skulle han ud af slyngevuggen og ned i sin egen seng. Timingen var også ret god, da han pludselig også kunne rejse sig op og slynggevuggen blev for farlig. I hvert fald med Sylvester, som er lidt af en vovehals.

De første 6 uger placerede vi Sylvesters Juno-seng som bedside crib. Vi øvede, at han skulle falde i søvn deri og blive liggende hele natten. Det var klart en udfordring og det tog lidt tid før han følte sig tryg ved at blive trøstet i sengen uden at blive taget op. Det første trin var klart det sværeste, da han skulle vænne sig til ikke at blive vugget i søvn mere. Og vi skulle nu finde nye metoder til at berolige ham om natten. Jeg lykkedes godt med at masserer hans ben og fødder, mens Mikkel blot holdt en hånd på ham.

2. trin: 10 måneder

Da han nærmede sig de 10 måneder vågnede Sylvester stadig 4-5 gange om natten. Og det var tydeligt, at det var fordi Mikkel eller jeg larmede. Og neeeej, ikke på den måde… haha… Men han vågnede f.eks. altid når vi skulle liste i seng, på trods af bitte små musseskridt. Så det var også ret anstrengende for os efterhånden. Jeg kunne blive helt sur hvis Mikkel vendte sig mange gange eller hostede om natten. Så nu rykkede vi Sylvester ind på eget værelse med mørklægning.

Det blev den nemmeste flytning overhovedet. Vi holdte dørene på klem, så vi kunne høre ham hvis han græd om natten. Og pludselig… ja, efter 1 uges tid. Så sov han igennem for første gang. Og det gjorde vi også. Hurraaaa! Hele den måned sov han enten igennem eller var oppe blot én enkelt gang. Sylvester er flaskebarn, så det har også været nemt bare at have en falske klar som vi kunne gå ind og aflevere til ham.

3. trin: 12 måneder+

Efter en vanvittig god måned – og hurtigt en smule forvendt, havde vi en (kort) udfordrende periode. De pokkers tænder. Han vågnede igen 2-3 gange i løbet af natten i de vildeste skrig. Og det har heller ikke været så ligetil at få ham til at sove videre. Putningen blev skruet op til 2-3 timer, så det var en helaftensforestilling. Men tænderne, hele 5 styks dukkede også op på 5 uger. Av. Jeg forestiller mig at ørebørn godt kan få lidt ekstra ondt, hvis de har smerter i kæben. Så de helt slemme nætter, har vi også givet panodil. Men det var gudskelov blot en periode denne gang.

Babysøvn

Vi har ro på igen og han sover igennem her efter 1 år. Vi har vænnet ham fra mælken, men han får stadig vand i en flaske med ind når jeg lægger ham. Jeg kan virkelig mærke overskuddet er ved at komme tilbage igen. Jeg er ikke træt om dagen mere og lur-tid bliver brugt på indretningsprojekter og andre sysler… så skønt. Det er virkelig nu at barslen viser sig fra den bedste side…. endelig… lige som den slutter. Øv. Og jeg bliver også lidt skræmt når jeg tænker tilbage på det sidste år. Forstår slet ikke hvordan vi er kommet igennem. Nogle nætter har jeg ikke sovet mere end 10-15 min ad gangen og været oppe op imod 30 gange på en nat. FUCK. Hvordan holder man til det? Det gør man heller ikke i længden. Jeg kan sagtens sætte mig ind i forældre der bliver sygemeldt og stressramt. Mangel på søvn er den værste tortur og min krop kvitterede da også med kronisk betændelsestilstand og en godartet cyste på halsen som skulle fjernes ved operation. Jeg kan godt mærke at søvnproblemerne har smittet af på min opfattelse af barsel. Det har ikke været lutter lagkage. Overhovedet. Vi kæmpede sammen og kom ud på den anden side. Der er HÅB. Og alt det jeg håbede på ved at blive mor til Sylvester – er NU. Men det tog 10 måneder for at få en ‘normal’ hverdag.

Nu kunne det være sjovt at høre? Hvordan er det gået med jer og ungerne? Er I også kommet ud på den anden side og hvad var løsningen?

 • Reply
  Amanda
  3. august 2020 at 12:27

  Simpelthen så dejligt at høre, at der er lys forude og at overskuddet kommer tilbage en dag, når søvnen fungerer bedre. Tak fordi du deler. Vi kæmper stadig med August på 13 måneder, der vågner 4-5 gange – og nu ofte er vågne 1-1,5 time midt på natten i ren protest, fordi han ikke vil sove. Sååå vi glæder os sådan til, at det også vender en dag. ZzZzzz. God dag.

  • Reply
   Christine Delmar
   4. august 2020 at 8:32

   Årh, jeg kender det. Håber snart det vender. Det gør det helt sikkert lige pludselig. Kæmpe krammer herfra!

 • Reply
  Ditte
  3. august 2020 at 17:10

  Vi stod i præcis det samme som jer. Kolik, væske på ørene, slyngevugge, mange opvågninger… Det var “rart” at vide, at andre kæmpede med det samme. Frederikke er nu 12 måneder og sover igennem! Vi har især haft gavn af bogen “Sov igennem uden gråd” og råd fra Søvnplejersken på Instagram. En anbefaling herfra.
  I har været så seje – og så med en renovering på sidelinjen ? godt gået!

  • Reply
   Christine Delmar
   4. august 2020 at 8:33

   Fed besked at få. Dejligt. Og tak fordi du deler, det er helt sikkert dejligt at høre for dem som står i det lige nu. Dejligt 😀

Kommenter