Skaden i huset

18. december 2019

Jeg har modtaget et hav af spørgsmål om forsikringssagen. Og jeg forstår virkelig godt hvorfor I er så nysgerrige…. Skaden har jo taget 2 år af vores liv, så det er jo rart at vide hvad det er vi har kæmpet med og mod. Hvis jeg skal være ærlig, så har været en udmattende kamp. Både økonomisk – og følelsesmæssigt. Sagen er også ret kompliceret – det bliver sådan noget jo med tiden – og har derfor mange informationer og nuancer i fortællingen. Jeg vil dog prøve at gøre det så enkelt som muligt i dette skriv, så selv jeg kan finde hoved og hale på dyret.

Hvilken skade fandt i?

Vi overtog i oktober 2017. Vi var bekendte med nogle revner i den originale bøgeparket, noget der i fagsprog kaldes en K1’er. Det ka’ fikses, tænkte vi. En K1’er er en synsskade og har altså ikke nogen indflydelse på funktion og brugbarhed. Skaden i gulvet åbnede desværre op som en babuska og jo dybere vi gravede, jo værre skulle det vise sig at være… Men sådan er det jo ofte med gamle huse, vil nogen mene. Der er altid et eller andet uventet der venter lige om hjørnet. Vi troede dog vi var dækket af ejerskifteforsikringen med de helt store overrakelser.

Lad os skrælle helt ind til løget med det samme, for at undgå at det bliver verdens længste blogindlæg. Huset er – stik modsat tilstandsrapport – opført på et populært 70’er byggemateriale, der hedder slagger. Slagger blev ofte brugt i 70’er byggerier, men har med tiden vist sig at have nogle modsatte effekt end det man regnede det for. Oh yes. I nutidens byggerier vil man typisk fjerne jorden der hvor huset skal opføres og fylde sand på. Slaggeren er ikke så farlig i sig selv, men man har fundet ud af, at det over en 30-årig periode kan give skader når det kommer i kontakt med vand og fugt. Slagger kombineret med et manglende isolerende lag som sand i huset, har givet skader i huset over en 30årig periode. Det er en skade som ikke nødvendigvis har sat sig, men stadig er i process. Derfor skal den også udbedres og kan ikke ‘repareres’. Desværre, så fremgik der andre oplysninger af vores tilstandsrapport og vores hus er egentlig et godt eksempel på den udskældte 70’er byggeboom. Tingene har gået lidt for stærkt og der er blevet ‘sjusket’ med opførelsen.

Hvorfor er det en forsikringssag?

Helt praktisk, har vi ikke kunne forsætte det planlagte arbejde fordi skaden blev meldt til forsikringen. Derfor har det været ‘bevis’ og kunne altså ikke ødelægges før der var en afklaring med forsikringen omkring dækning og skyld. Og som I kan regne ud, så har vi ikke været enige i forsikringens vurdering af sagen.

Økonomien med en byggeskade

Vi har stået med et hus vi ikke har kunne bo i 2,5 år nu og sidder derfor med dobbelt husleje. Derudover har vi en advokat på sagen. Og for at fremskynde processen så vi kunne få lov til at forsætte renoveringen og færdiggøre huset, valgte vi at betale os fra at kunne komme hurtigere videre. Det betyder, at vi har fået udarbejdet en skadesrapport af en uafhængig part som kan tages med i en kommende retssag. Normalt er det jo forsikringens mand som afgør om der er en skade, og det kan godt virke vanvittigt når de jo har en anpart i afgørelsen?! Derfor har vi tidligere en normalt kunne ‘slette’ beviset, udbedre for egen regning og altså forsætte der hvor vi slap.

Samlet, løber vores regning indtil nu op i ca. 250.000 kr for advokat og de rapporter vi har fået udarbejdet. Det er altså uden den dobbelte husleje, penge til at udbedre skaden og alle de andre udgifter vi ellers afholder i den forbindelse. Det mest skræmmende er, at hvis man havde været bare lidt mindre priviligerede end os, så var det nok en kamp man ikke havde råd eller resourcer til at kæmpe. Trods at man egentlig tror at man er dækket ind og har betalt for en ejerskifteforsikring. Og ret er åbentbart ikke altid ret.

Fremtiden

Det har uden tvivl været de hårdeste år i vores liv. Det har været helt urimelig, trættende og frusterende. Jeg kan faktisk slet ikke sætte ord på hvordan og hvor hårdt det har været. Alle forholdene er nu blevet dokumenteret i den uafhængige rapport og kan bruges fremadrettet i retten. Vi er dog ikke så langt endnu… ja, sagen er stadig først lige begyndt og vi skal først en tur igennem ankenævnet. De har en behandlingstid på cirka 8 måneder inden man kan starte en retssag.

Det vigtigste for os er dog, at vi har har udbedret skaden og nu kan færdiggøre renoveringen. Og så må vi se om vi skal bruge yderligere 2-3 år på en retssag. Men det er mest bare ventetid og så længe vi får vores hjem, så må sagen tage den tid den gør.

 • Reply
  Isabella
  18. december 2019 at 17:25

  Hvem skal i rette sag mod? forsikringsselskabet eller sælger?

  • Reply
   Christine Delmar
   18. december 2019 at 17:45

   Forsikringsselskabet, det er ikke noget tidligere ejere kunne have vidst.

 • Reply
  Michala
  20. januar 2021 at 20:09

  Hvilket forsikringsselksab og ejerskifteforsikring havde i investeret i?

  • Reply
   Christine Delmar
   27. januar 2021 at 12:42

   Det vil jeg helst ikke udtale mig om mens vi har en retssag kørende 🙂

Kommenter