Hvorfor er Sylvester så hemmelig?

30. september 2019

Okay, nu har jeg fået tilpas mange beskeder og kommentarer. Nogle ligefrem flabede. Andre undrende over at jeg ikke viser Sylvesters ansigt. Så det her indlæg er vidst uundgåligt.

Jeg ved det godt… det er pisse irriterende for de nysgerrige, at jeg ikke viser ham. Men jeg føler lidt nu, at jeg efterhånden bliver nødt til at retfærdiggøre vores valg om at skærme ham fra de Sociale Medier. Forklare hvorfor vi har truffet netop denne beslutning, for det er åbentbart ikke noget der giver sig selv.

Vi er blevet enige herhjemme – eller, det er nok mest Mikkel der insisterer på, at Sylvester ikke skal deles. Og nej… der er ikke noget galt med hans ansigt. Han fejler ikke spor. Han er noget så smuk. Selvfølgelig er han det. Og billederne af ham på min telefon har jeg bestemt heller ikke sparet på.

Jeg kan sagtens forstå, at man har lyst til at dele. Og det er altså også svært ikke at vise ham, når man bare har lyst til at råbe ud til verden og vise sit allerfineste vidunder frem. For jeg er vildt stolt, sikkert ligesom alle andre mødre er af deres små.

Instagram er fyldt med søde, smukke og skønne billeder er børn. Jeg følger selv med hos mange børnefamilier og nyder, at de inddrager deres børn i hverdagsfortællingerne. Men en del af mig, føler også at jeg overtræder hans private sfære, fordi han ikke selv kan sige fra endnu. Særligt, også når jeg har en åben profil med en fin portion følgere, tænker jeg særligt kritisk om indhold med ham. Og hvorfor skulle jeg også vise ham? For bloggen, pengene, Instagram eller min egen? Det er i hvert fald ikke for hans skyld. Og det er heller ikke hans valg, at jeg har valgt at dele ud af mit liv (og vores liv) på de sociale medier. Bevares, en stor blogger jeg ikke, men de digitale fodspor forsvinder aldrig. Heller ikke efter jeg er godt glemt igen. Så han er med i det små. I historierne mere end nærbillederne af ham.

Mette Marie Lei Lange har skrevet en ret fin artikel om selvsamme valg om at skærme sine børn fra de sociale medier. Jeg tror ikke jeg kan sige det bedre selv. Så læs den endelig.

Så indtil nu er han hemmelig. Eller, han er jo en kæmpe del af min hverdag lige nu, og derfor indgår han også på stories og billeder. Men altid uden ansigt og ‘genkendelighed’. Og mon ikke også, at nettet også sagtens kan undvære Sylle. Måske en dag, når han selv kan sige til, skal jeg nok sørge for, at hans søde drengeansigt også får en plads i mit digitale liv.

Jeg kan ikke helt forstå at det er et valg som har vagt så stor undren. Og måske er det også helt unødigt at vi skærmer ham sådan, fordi ALLE ligesom er udover alle de sociale medier. Og dem som har det ligesom os, måske helt undgår disse medier. Jeg håber dog at I respekterer vores valg, og det ikke har nogen indflydelse på om I har lyst til at følge med. Der er heller ikke noget rigtigt eller forkert. Jeg håber egentlig bare, at man husker at tage stilling til sine grænser inden man lægger billeder ud af deres børn.
Hvad er jeres grænse?

 • Reply
  Katrine
  30. september 2019 at 10:12

  Jeg er gravid med min den først, og vi har taget det samme valg her hjemme. Det kan jo ikke sige til eller fra ??‍♀️

  • Reply
   Christine Delmar
   1. oktober 2019 at 9:18

   Stort stort tillyke, altså. Og hvor er det fedt at I har taget stilling.

 • Reply
  Venterpaavinblog
  30. september 2019 at 11:16

  Hvor er folk dog pågående – kan sagtens forstå man sidder og er lidt nysgerrig derhjemme, men at åbne mailen og “klage” over det, er jo komplet skørt?. Altså har absolut ikke krav på, at få forklaringer på, hvorfor du gør som du gør, bare fordi man følger din profil ?
  Dejligt at I har taget et standpunkt, hjemme ved Jer, som i er glade for!??

  • Reply
   Christine Delmar
   1. oktober 2019 at 9:20

   Ja, jeg tænkte at jeg hellere måtte forklare mig efter 30 beskeder eller noget. Egentlig lidt skræmmende at det kræver en forklaring. Men ja, der er jo ikke noget rigtigt eller forkert, men synes bare det er så vigtigt at overveje inden man gør det 🙂

 • Reply
  Michelle
  30. september 2019 at 13:14

  Det er så forfriskende at andre tænker over barnets privatliv. Vi har selv samme valg. Min IG er kun for dem som jeg kender og der vises han. Men på facebook er han slet ikke. Og børnehaven har heller ikke lov at poste billeder af ham på andet end deres hjemmeside for forældre. Jeg er så enig i jeres valg. ????

  • Reply
   Christine Delmar
   1. oktober 2019 at 9:21

   Jeg føler mig ellers helt vildt alene om de her tanker, så dejligt at høre at andre også har haft de her tanker. Der er jo ikke noget rigtig eller forkert, men så fedt at I har overvejet hvilken betydning det har 🙂

 • Reply
  Tora
  30. september 2019 at 13:19

  Jeg holder min Instagram profil lukket, så det kun er mig, der bestemmer, hvem der ser indholdet. Derudover har jeg MEGET få følgere, så jeg deler billeder af mine børn med forholdsvis ro i maven. Jeg sørger samtidig for, at de billeder jeg deler er rimelig anstændige (hvis man kan sige det sådan). Så jeg tænker, at for mig handler det om alt med måde. ?

  • Reply
   Christine Delmar
   1. oktober 2019 at 9:22

   Det er også en fin måde at gøre det på, at man skal godkende hvem der kan se billederne. Så ved man da at det ikke er en eller anden pædofil som sidder og kigger på billeder af halvnøgne børn. Internettet er jo et sygt sted.

 • Reply
  Navegba
  30. september 2019 at 14:09

  Min tanke er at mine børn ikke kan undgå ” det digitale print” så længe jeg bruger min Android telefon til billeder. Min Google foto tager en back-up af alle billeder på min telefon, har billeder på min onedrive. Så deres digital fingeraftryk er sat. Min far synes det var en god idé at dele billeder af min ældeste da han var baby fra selveget hjemmeside pga. Fotorettigheder. Jeg har valgt ikke tænke over fotorettigheder når det kommer til Facebook/Instagram for sås kal man lade værd med at bruge deres medie. Jeg delte selv billederne fra en lukket IG og privat på Facebook. Det var nemmere da hjemmesidens interface på det tidspunkt ikke var særlig mobil venligt. Da jeg var gravid med nr. 2 og langt før kunne jeg mærker der var blevet overskredet grænser med den ældeste – her fordi alle med kendskab til min fars side faktisk kan gå ind og se billederne. Selv min mand med en lukket IG men som lukker alle ind var gået over mine grænser eks. Synes ikke helt man skal dele billeder af nogen der sover – i såfald skal man spørger. Men det forstår et barn under 10 år ikke hvad vil sige. Men min søn er billede glad og vil gerne have at jeg tager billeder og deler. At han så ikke forstår det omfang at dele på IG er jo så lidt sådan.. Men jeg har tilgengæld forsøgt skjule hans identitet ved kalde ham Buller Bassen. Og sletter hvis nogen kommentere med hans navn ( eller lille søsters) Jeg bruger egentligt hellere ikke mit fulde navn offentligt, men det jo ikke et valg I har kan man sige ? Så siden han var omkring 3 år måske yngre har jeg vist hans ansigt offentligt. Lille søster er en helt anden historie og meget mere efter mit humør. Jeg deler KUN hendes ansigt på de digitale medier med folk der alligevel har mødt hende eller nære venner som af den ene eller anden grund bor langt væk. ( IG i stories under nære venner) Reglen er indtil hun bliver 1 år bliver det sådan her. Men stadig ingen komprimentrende billeder eller sove billeder. For mig som fotograf og SoMe uddannet vil det ikke give mening for mig at skjule dem helt. Det kunne man sikkert godt. Jeg respekterer folk tager det valg. Opdaget dog hurtigt med en bekendt at hun tog det valg da hendes kæreste er en verdenskendt person, men der gik ikke længe før tætte veninder med en åben profil havde delt billeder af deres barn. Så tro hun besluttede at det var en uundgåeligt og begyndte selv dele billeder af barnet. Diskussion her hjemme er hvorfor? Privat liv – når man alligevel fortæller om dem, deler ting de gør og siger eller historier fra ens familieliv.. altså ting der er privat så som Sylle der er begyndt på grød. Fotorettigheder – Så glæder det jo også privatprofiler. Grænser- kan man ikke også overskride deres grænser ved dele at de nu er begyndt på grød? Digitale print – det kræver man VIRKELIG læser terms and conditions for alle digitale apps og medier. Men det vigtigst hvis man spørg mig er at man tager stilling som forældre og prøver at blive enige. ? os selvom det ikke er lykkes for os her.

  • Reply
   Christine Delmar
   1. oktober 2019 at 9:43

   Ej hvor spændende at høre dine synspunkter. Du har helt ret i, at man jo også skal tænke over at der kan være back-up på ens telefon. Det er jo også helt vildt svært at vide hvordan landet ligger om 10-20 år fordi det hele er så nyt. Det kan være at det bare er standard og slet ikke roden til nogen problemer. Der er så svært at spå om. Du har helt ret I, at privatsfæren også ligger i historierne. Så jeg tænker også meget over hvad jeg deler om ham – selvom jeg helt sikkert godt kunne få en masse gode råd og støtte ved at dele ting. Sådan har jeg det faktisk også med mit eget privatliv. Der er rigtig meget som jeg ikke deler herinde og på Instagram, selvom det faktisk fylder privat. Og ja, der er ikke noget rigtigt eller forkert. Man skal bare være klare over betydningen af valget.

 • Reply
  Pernille
  30. september 2019 at 15:29

  Vi deler heller ikke billeder af vores børn på nogle former for sociale medier. Det skal være deres eget valg, om de vil have delt deres liv. Samtidig aner du ikke hvor billederne ender. Grundet mit arbejde er jeg også enormt kritisk, når det kommer til at dele ud af sine børn uden at overveje hvor billederne ender 🙂 Du beskriver det perfekt!

  • Reply
   Christine Delmar
   1. oktober 2019 at 9:24

   Præcis. Det er så rigtigt. Internettet er et sygt sted og man kan ikke slette igen, hvis man kommer på andre tanker. Så synes det er overvejelsen værd. Og så tænker jeg ikke der er noget rigtigt eller forkert, hvis man har overvejet eventuelle konsekvenser.

 • Reply
  JRN
  30. september 2019 at 16:43

  Først og fremmest så forstår jeg 100 % dit valg. Verden er ikke som den vi selv voksede op i og man skal virkelig overveje hvad man deler generelt. For er noget først på nettet- så er det alle mands eje … groft sagt 🙂 Men Jeg tror det der nogen gange sker, hvad enten det er en veninde eller en blogger man følger, er at alle de her “hovedløse” billeder (altså billeder hvor man ikke kan se babys hoved 😉 ) bliver lidt fjollede og “ligegyldige” for følgeren. Jeg har mange veninder der deler din holdning og gør præcis ligesom dig. Og fuld respekt for at have taget det her vigtige valg på jeres børns vegne. Men som følger (ell. Veninde, familie mm.) der bliver det hurigt kedeligt at se de her mange billeder af babys fødder, babys nakke eller videoer hvor babys hoved mangler. Jeg kunne ikke forstille mig, at der var mange der ikke forstår dit valg… men måske de bare syntes at det er lidt kedeligt at se de her billeder og videoer uden ansigt.
  Om 3 måneder er jeg selv blevet mor og så står jeg for at skulle tage det her super vigtige valg. Uanset hvad så skal man gøre det man selv føler er det bedste og rigtige for sit barn – ligesom du/i også har gjort det ??

  • Reply
   Christine Delmar
   1. oktober 2019 at 9:39

   Kæmpe stort tillykke, altså. Det er så vildt. Og faktisk vildt svært ikke at dele, fordi man bare får lyst til at vise hele verden hvor fantastisk ens barn er. Men du har helt ret. Billeder og Sylvester forbliver nemlig upersonlig og derfor kan det jo nemt blive kedeligt. Men samtidigt at det lige nu også så svært helt at undgå ham på barsel. Han er hele min hverdag lige nu. Men det bliver sikkert anderledes når han starter op i pasning. Jeg er dog af den holdning, at jeg synes også det er trist at fravælge billeder jeg gerne vil dele, bare fordi han indgår. Og så er det ligesom ‘bedste’ løsning at gemme hans ansigt. Jeg håber dog at han kan fylde lidt i historierne alligevel.

 • Reply
  Mariane
  19. december 2019 at 12:41

  Det er dejligt at høre om forældre der tager hensyn til deres børn og det offentlige forum. Da jeg var yngre gik man til fotografen og fik taget nogle billeder af de små poder og skulle bedsteforældre eller søskende have nogle billeder gik man hen og fik lavet kopier. Det var lidt nemmere førend disse social medier kom til. Der har været meget snak om disse emner både i radio og TV. Min mening er af børnene ALTID skal spørges i slige situationer og med tanke på de pædofile medier er det virkelig vigtigt at tænke sig om flere gange før man deler noget som helst. Du er en fornuftig forældre og du skal vedblive at holde dit barn “hemmelig”, det er ikke rart at se ens barn udnyttet af andre. Tak for at du deler ud af dine tanker. (Fra en som kan være oldemor i alder 😉 )

  • Reply
   Christine Delmar
   23. december 2019 at 16:05

   Hej Mariane

   Tak for at du deler dine tanker. Jeg er enige i fuldstændig enig i mange af dine synspunkter. Jeg håber du får en god jul 🙂

Kommenter