Vi har valgt en utraditionel fødsel

3. maj 2019

Jeg har aldrig været i tvivl. Tror faktisk, at jeg allerede vidste det inden jeg blev gravid og overhovedet tænkte i de baner. For den ligger lige til højrebenet.

Kunne man pege og selv vælge fra menukortet, så må det gerne blive en vandfødsel i stuen. Desværre, er det ikke altid på menuen og det kan rent faktisk være ret svært som 1.gangsfødende at blive godkendt til en hjemmefødsel. Det kræver nemlig, at man hører til i lavrisikogruppen. Og man skal opfylde alle disse krav:

 • Du er sund og rask
 • Har haft en normalt forløbende graviditet
 • Venter ét barn
 • Ikke tidligere har fået kejsersnit
 • Ikke tidligere har blødt meget under fødsel
 • Ikke tidligere har haft et barn, der har siddet fast under fødslen
 • Du ønsker en hjemmefødsel
 • Du føder til termin, dvs. mellem 37+0 og 42+0
 • Fostervandet ved vandafgang er klart
 • Der kommer veer indenfor 24 efter vandet er gået, hvis fødslen starter med vandafgang
 • Du ikke skal igangsættes

I Danmark er det kun omkring 1,5 % der føder hjemme. Og af disse er langt de fleste 2. eller 3. gangsfødende. Omkring 40 % af de godkendte 1. gangsfødende ender med at føde hjemme, for opstår der det mindste tegn på komplikationer bliver du sendt på sygehuset. Hellere én for meget end én for lidt, tænker jeg.

Fødsel er noget som de fleste har stærke holdninger til. Både veninder, familie, kollegaer. Der er virkelig også meget der skal tages stilling til og besluttes. Særligt en hjemmefødsel, vil kræve mere af både Mikkel og jeg selv. Men jeg håber virkelig, at det kan lade sig gøre. For der er mange fordele ved hjemmefødsel… Særligt de sundhedsfaglige jeg har stødt på i min graviditet, virker særligt støttende i denne beslutning. Risikoen for komplikationer under fødselen er også mindre og kun halvt så mange hjemmefødende kvinder får brug for indgreb i fødslen som vestimulerende drop, akut kejsersnit, fødselshjælp ved sugekop. Ulempen – hvis man kan tale om det, er at jeg kun har begrænset udvalg af smertelindring som epidural og lattergas. Remedier som i øvrigt kan sætte fødselen i stå. Hvorfor det heller ikke er noget jeg ønsker, hvis vi skulle ende på hospitalet alligevel. Derfor har jeg læst godt op om vejrtrækningsteknikker og vi har snakket fødselen godt igennem herhjemme.

Vi bor 1,5 km fra sygehuset, så vi kan hurtigt nu derind om nødvendigt. Det skaber også lidt mere ro, og jeg er ikke helt sikker på at jeg havde taget samme beslutning hvis vi havde haft meget længere. Det gode ved at starte ud med hjemmefødslen er dog, at jordemoderen også følger med såfremt man skal overflyttes til sygehus. Det er ret betryggende, ligefrem luksus, at man får en personlig jordemoder med hele vejen synes jeg.

Mikkel har lovet mig, at jeg gerne selv må tage imod ham. Og så sørger han til gengæld for at passe på mig.

Har I mon erfaringer med hjemmefødsel, som I vil dele ud af?

 • Reply
  Ditte
  3. maj 2019 at 10:03

  Jeg valgte en hjemmefødsel med vores første (og eneste) barn. Det var så rart og trygt at kunne være derhjemme, og så kom jordemoderen da der var gang i det hele. Det endte desværre med at jeg skulle på sygehuset på grund af udmattelse og overvældende smerter efter 26 timer, men det hele gik meget stille og roligt, og jordemoderen som var med derhjemme tog sig af mig helt indtil han var ude. Jeg tror du vil blive rigtig glad for din beslutning! Rigtig meget held og lykke ❤️❤️

  • Reply
   christinedelmar
   4. maj 2019 at 9:06

   Hej Ditte. Det er dejlig bekræftende, at du trods en laaaang fødsel og overflytning stadig anbefaler hjemmefødsel. Jeg synes det er vildt betryggende at tænke på, at jordemoderen følger med som du skriver. Tusind tak fordi du ville dele din oplevelse.

 • Reply
  Nanna
  3. maj 2019 at 12:21

  Jeg har ingen erfaringer med hjemmefødsel, men vil lige slå et slag for Smertefri fødsel. Jeg lånte bogen på biblioteket og fik derigennem god øvelser til vejrtrækningen og ve-håndtering. Det var en kæmpe hjælp under fødslen. Jeg havde en drømmefødsel (på hospitalet). Jeg er lejehær åben for hjemmefødsel næste gang.
  Held og lykke!

  • Reply
   christinedelmar
   4. maj 2019 at 9:09

   Hej Nanna. Tak for anbefalingen og godt at høre, at du har haft god brug af bogen. Jeg downloadede den på Mofibo og tænker, at det i hvert fald ikke skader at jeg har øvet åndedrætsøvelserne igennem.

 • Reply
  Sofie
  3. maj 2019 at 14:56

  Jeg har født hjemme! Den mest fantastiske oplevelse! Og endda i Aalborg kommune også. De har så meget styr på det med hjemmefødsler. Jeg var selv førstegangsfødende og var fast besluttet på at jeg gerne ville føde hjemme og det gjorde jeg så. Det var enormt skønt at være i hjemlige omgivelser og dejligt at vi bare var hjemme efter alt var overstået!
  KAN KUN ANBEFALE DET!! 😍😍😍

  • Reply
   christinedelmar
   4. maj 2019 at 9:13

   Hej Sofie. TAK fordi du deler din oplevelse. Og endnu mere, fordi den er så lig min egen situaiton. Der er så meget skepsis, særligt her første gang. Så det er utroligt dejligt at høre andre der har haft en rigtig god oplevelse 😀 Det bekræfter kun, at vi har taget den rigtige beslutning.

   • Reply
    Sofie
    9. maj 2019 at 14:06

    Jeg er helt sikker på i træffer den rette beslutning! Vi er så glade for at vi valgte det trods al den skepsis fra andre folk omkring os. Men det var for mig en livsbekræftende oplevelse, at noget så naturligt som at føde, rent faktisk blev gjort i ens egne hjemlige omgivelser. Perfekt måde at møde sit barn for første gang på!

 • Reply
  Camilla Jarsskov
  3. maj 2019 at 15:53

  Jeg har ikke selv erfaring med hjemmefødsel, men har fået det anbefalet her i 2. Graviditet da min første fødsel gik nemt, meget hurtigt og helt uden nogen form for smertelindring. Jeg har bare slet ikke lyst til det selv og synes det er nemmere bare at køre på sygehuset (hvis vi når det). Jeg orker ikke alt det, som skal stilles an derhjemme og hvad gør vi lige med vores søn osv 😊. Jeg synes dog, at det er rigtig godt at muligheden er der og jeg håber for jer, at det bliver en fantastisk oplevelse 🙏💙.

  • Reply
   christinedelmar
   4. maj 2019 at 9:16

   Hej Camilla. Stort tillykke med maven. Du har helt ret, det er noget mere besværligt at føde hjemme. Både inden og under selve fødslen. Det kræver i hvert fald også mere af Mikkel. Han bakker heldigvis op om mit ønske. Og ja, hvis det ikke er noget som tiltrækker en, så er det da meget nemmere at tage en tur på sygehuset. Jeg håber du får den fødsel du ønsker dig 😀

 • Reply
  Maria
  3. maj 2019 at 19:43

  Jeg første hjemme som førstegangsfødende og det var den mest fantastiske oplevelse – også for min mand! Det endte med, at min mand sad på en stol i soveværelset. Jeg sad ovenpå ham og med benene oppe mod sengen for at stemme imod.
  Det var så fedt for min mand, at han også kunne se vores søn komme ud, mens jordemoderen tog imod ham. Glæd Jer!

  • Reply
   christinedelmar
   4. maj 2019 at 9:18

   Hej Maria. Hvor er det sejt gjort, og dejligt at du vil dele din oplevelse. Særligt, som førstegangsfødende synes jeg at der er en del skepsis, så det er virkelig rart at høre om andre hjemmefødsler. Vi glæder os, og krydser fingre for det kan lade sig gøre 😀 Tak fordi du ville dele din oplevelse.

 • Reply
  Julie
  3. maj 2019 at 20:53

  Jeg har født hjemme og det var den mest fantastisk oplevelse. Vi bor så også på Sjælland hvor vi har den mest fantastiske hjemmefødselsordning. Tror der er en stor procent del i vores område der føder hjemme med de skønne jordmødre.

  • Reply
   christinedelmar
   4. maj 2019 at 9:34

   Hej Julie. Hvor er det dejligt at høre og tak fordi du ville dele 🙂 Det bekræfter mig kun i, at det er den rigtige beslutning – også for os. Rigtig god weekend 🙂

 • Reply
  Majken
  8. maj 2019 at 6:26

  Hmm det var da ikke svært overhovedet for mig at blive godkendt til hjemme fødsel. Tværdigmod😀 men det er en super fed oplevelse. Enormt dejligt at være hjemme i trygge rammer, ro på og samme jordemoder hele vejen. Og man slipper for at besvæge sig ud med sin nyfødte før man rent faktisk har lyst, hvis alt går godt. Alt held og lykke til jer, håber i får en fantastisk oplevelse! 😊

Kommenter

This error message is only visible to WordPress admins