Valg af autostol

24. april 2019

Jeg har kun få dage tilbage på job nu, så terminsdatoen nærmer sig virkelig. Jeg lovede at smide et indlæg op, så snart vi havde valgt autostol. Vi fik endelig hentet den, så den er klar til at bliver installeret i bilen. Det hele er pludselig blevet så virkeligt…. og kommer meget tæt på.

Autostolen bestemte vi også egentlig for sidst vi var på besøg hos Louise i Kære Børn Skive. Som I ved, var det der vi har fået god råd og vejledning til indkøbene og har fundet både barnevogn og det meste af vores andet babyudstyr. Det viste sig at være særdeles vigtig med den rette vejledning for at blive ajour med lovgivning, tests og sikkerhed. Og det har de altså styr på i Kære Børn Skive…

Vi har valgt en BeSafe iZi Go Modular som består af 2 autostole og en ISOfix-base til 0-4 år. Og her er lidt om hvorfor:

Ny vs. genbrug

Til jul fik vi en (genbrugs)-autostol, men lige lidt vidste vi, for efter en snak med Louise, viste det sig at genbrugstanken kan have store konsekvenser for baby. Faktisk duer stolen slet ikke, heller ikke i bedsteforældrenes bil. Har en autostol været involveret i et trafikuheld, skal den nemlig kasseres. Den er efterfølgende ikke er sikker, uanset om der er synlige skader eller ej. Du skal derfor stole mere end 110 % på sælgeren af stolen, og står den blot i en genbrug har du slet ingen chance. Vi har valgt at prioritere sikkerheden over alt andet og dermed skrottet genbrugs-tanken for denne gang.

Godkendt

En autostol skal være godkendt med ente ECE 44-03, 44-04 eller iSize mærket R129-00. BeSafe iZi Go Modular har en sikkerhed der så høj, at den overstiger kravene i i-Size-regulativet. Så det er ganske fint.

Bagudvendt

I Danmark anbefales det, at autostolen er bagudvendt så længe som muligt. Ifølge lovkravet, skal barnet være mindst 15 mdr. og over 87 cm før autostolen må vendes. Det helt særligt for norske BeSafe-systemet er, at Norge har meget strammere krav til sikkerheden i bilen. Børn i Norge sidder ved lovkrav bagudvendt til de når 4-års alderen. ISOfix-basen til systemet er derfor også særligt designet således, at barnet kan få ekstra benplads ved at justere dybden. Vi kan derfor holde junior bagudvendt længst tid muligt, og vi har fundet et et lille spejl, så vi kan holde øje med ham fra forsædet.

Fokus på børns kørselsretning og sikkerhed er heldigvis også kommet på dagsordnen i Danmark, så det er ikke længere så fremmede over for det faktum, at børn sidder sikrest bagudvendt. Deres hoved er jo langt større end kroppen, og nakke mindre stabil – så ved hårde opbremsninger og ulykker er der stor risici for at de kan få nakkeskader. Vi er heldigvis enige om, at vi ikke sparer på sikkerheden og at han skal sidde bagudvendt indtil 4-års alderen, hvilket nu er muligt med BeSafe-systemet.

 • Reply
  Katrine
  26. april 2019 at 21:31

  Dejligt at læse med – står selv overfor valget, dog først om 1/2 år, men det er jo nok som er vigtigt at få sat sig ind i. Dejligt at blive sat i gang med jagten allerede nu 😉

  • Reply
   christinedelmar
   27. april 2019 at 19:44

   Ej kæmpe stort tillykke. Jeg synes i hvert fald jeg har manglet lidt ala den her slags blogindlæg 🙂

 • Reply
  Sanne
  5. maj 2019 at 19:45

  Jeg kan ikke finde noget sted hvor der står, at autostolen skal være bagudvendt indtil barnet er 15 måneder og over 87 cm. Kan du mon henvise til et sted hvor det står?

  • Reply
   christinedelmar
   5. maj 2019 at 22:07

   Hej Sanne. Du kan læse en del mere om regler og anbefalinger hos både FDM og Rådet for Sikker Trafik. Så vidt jeg kan forstå, så kræver lovgivningen, at du har barnet fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr: https://fdm.dk/alt-om-biler/test-udstyr/autostol/autostol-nyfodt-15-mdr-0-13-kg.
   Altså, for at udstyret er godkendt, kan du vælge mellem bagudvendt eller liggende i den aldersgruppe/højde. Og derudover, anbefaler Rådet for Sikker Trafik at man gerne har barnet fastspændt bagudvendt i længere tid. Rigtig god søndag.

 • Reply
  Sarah
  5. maj 2019 at 21:22

  Hej 😊
  Super fint indlæg. Jeg bliver lige lidt nysgerrig på hvor der står at barnet ved lov skal være 15 måneder eller 87 cm. Jeg har nemlig Googlet og Googlet for at finde ud af det, da Ebba SLET ikke vil sidde i sin babystol (op til 13 kilo, som hun vejer nu) mere. FDM skriver ikke noget om lov, men blot anbefalinger.
  Ønsker jer alt godt med babyboy 💙
  Kærlig hilsen Sarah

  • Reply
   christinedelmar
   5. maj 2019 at 22:04

   Hej Sarah. Tusind tak for din hilsen. Dejligt du kan bruge indlægget. Så vidt jeg kan forstå (og har læst mig til) så findes der godkendt sikkerhedsudstyr hvor barnet kan ligge ned fastspændt. Altså, for at udstyret er godkendt, kan du vælge mellem bagudvendt eller liggende i den aldersgruppe/højde. Men ja, generelt anbefaler Rådet for Sikker Trafik at man har barnet fastspændt bagudvendt. God søndag 🙂

Kommenter

This error message is only visible to WordPress admins