Skal man fortælle sin arbejdsgiver at man er gravid?

10. marts 2019

Jeg siger jer… Det har været turbulent periode jobmæssigt med en lille udfordring til mit moralske kompas. Sagen er nemlig den, at jeg havde kontraktudløb i mit job d. 31. januar 2019. En kontrakt med et fuldtidsjob, som jeg er rigtig glad for. Og ønskescenariet var jo selvfølgelig, at kunne blive forlænget.

Men jeg var jo gravid… og hvad gør man så?

I december var det så ved at være tid til at vende den her forlængelse med min leder. Jeg besluttede mig for at fortælle om graviditet, som på daværende tidpunkt var i uge 16…. Det er faktisk ikke noget man har pligt til at oplyse før 4 måneder før termin, hvis man ellers har mulighed for at skjule det.

Jeg har dog altid troet på alt det med karme – og at med ærlighed, kommer man længst. For mig, betød det heldigvis stadig en forlængelse – dog kun indtil jeg går på barsel. Og de håber på at se mig efter også. Jeg har det helt klart bedst med at jeg kan se folk i øjnene bagefter. Særligt, nu det er en arbejdsplads hvor jeg er glad for at være. Desværre er konsekvensen, at jeg går ‘glip’ af lønnen under barsel og skal arbejde indtil 4 uger før.

Som offentlig ansat har man nemlig løn under barsel (28 uger) og kan også gå fra 8 uger før termin. Og det er det her rettigheder eller ‘goder’, der har været i spil.

Hvad havde du selv gjort? Ventet til efter forlængelsen eller ærlighed fra start?

 

 

 • Reply
  Merle
  10. marts 2019 at 18:44

  Klart ærlighed. Det kommer man længst med.

  • Reply
   christinedelmar
   11. marts 2019 at 10:46

   Ja, det tænker jeg også. Det koster i hvert fald bare økonomisk 😛

 • Reply
  Mathilde
  10. marts 2019 at 20:00

  Dejligt at du blev forlænget alligevel, men ærgerligt at det kun kunne blive indtil at barselsk begynder. Mon du har talt med din fagforening om det? Du spørger om hvad vi andre havde gjort og jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg havde ventet med at fortælle det. Jeg gik i øvrigt også først fra fire uger før og det gik helt fint 😊

 • Reply
  Tina
  10. marts 2019 at 22:33

  Jeg havde også været ærlig. Til gengæld var jeg ikke blevet på en arbejdsplads som ikke “rummer” en barsel. Så det var blevet et nej tak til, at vende tilbage fra mig.

  • Reply
   christinedelmar
   11. marts 2019 at 10:47

   Ja, det ville helt klart være ønskescenariet. Kan godt synes det er svært at være kvinde nogle gange 🙂

 • Reply
  Nadine
  11. marts 2019 at 11:26

  Jeg blev færdig med min kandidatur i oktober. Har ret til barsel her fra marts. Fandt ud af jeg var gravid i august. Det første jeg gjorder dagen efter min eksamen foruden at melde mig ledig var møde op på min A-kasse og ligge en plan. Fokus blev gå efter 2×8 ugers praktik så jeg fik erhvervserfaring, så karrierhullet blev så lille som muligt. Herudover vil jeg som person ikke fraholde den info for man skal os kunne komme tilbage efter barsel og kunne se arbejdsgiver i øjne. Ville lige kunne nå starte på arbejde og så ville min mave jo vokse. Så hellere en praktik hvor det evt. Kunne udvikle sig når jeg kommer tilbage. Lykkes med en feed praktik, kombineret med frivilligt arbejde hos dem. MEN fik bækkenløsning og plaget voldsomt af kvalme inden jeg min kontrakt løb ud 😞 Jeg skrev ikke jeg var gravid i mine ansøgninger med mindre opstart var inden for de forpligtede mdr. Ellers ville jeg havde snakket om det til min jobsamtale. Hellere de lige kunne møde mig først og mærke at jeg måske var den rigtige. Så var jeg på åben for at dele barsel med min mand. En økonomisk mulighed vi ikke har nu.

  • Reply
   christinedelmar
   17. marts 2019 at 15:39

   Okay, ja så er man ikke særlig godt stillet. Det er også en anden forudsætning at takke ja til et job uden at fortælle man er gravid, synes jeg. Det vil jeg i hvert fald have endnu sværere ved. Så forstår godt din holdning, det lyder helt rigtigt! God jobjagt 🙂

Kommenter

This error message is only visible to WordPress admins