DIY: Høje vægpaneler

20. november 2018

Reklame for XL-Byg

I lang tid, har jeg været lun på at vi skal lave høje vægpaneler i spisestuen. Ikke i hele rummet, bare på en enkelt væg. Det vil gøre udtrykket i rummet så elegant og passe perfekt ind med sildebensparket og det store tyrkis spisebord vi selv har designet. I de gamle murermester villaer er panelerne snedkeret med ægte fyldninger. Sådan nogle kan stadig købes, men koster jo fra 1.000 kr/m. Som alternativ kan man bruge mdf-plader til selv at lime lister på og bygge mønsteret op med.

Endnu mere simpelt, hurtigt og billigt er dog denne løsning som vi ville prøve, nemlig at lime vægpanelerne direkte på væggen. Vi er gået efter et lidt mere simpelt udtryk uden fyldninger, som jeg synes passer bedre ind i stilen til vores 70’er villa. Resultatet må I selv bedømme.

Inden du tager ud for at købe ind til projektet, er det vigtigt at tage mål af væggen så du kan gange materialerne op i det størrelsesforhold du har brug for. Vores væg er 2,2 meter og firkanterne har vi bestemt til et mål på H:55xB:45 cm. Det er blot en smagssag om man ønsker at udtrykket skal være kvadratisk eller have mere slanke og høje firkanter. Derfor bestemmes antal firkanter også inden. Vi tog endnu engang en tur XL-Byg og købte ind.

Indkøbslisten:

2 x 2,5 L træ&metal maling i halvglans fra RUM i farverne: RUM Hvid 01.

Malerrullesæt

1 x Indfatning som topliste

1 x Fodliste

3 x Almuelister som pynteliste

1 x Stuklim

 

Herudover (kan også erhverves i XL-BYG):

Vatterpas

Afdækning

En stor tidsbesparelse i dette projekt er at have det rigtige værktøj til rådighed når listerne skal skæres i vinkel. En gerringsav særlig effektiv til at udføre netop dette job, men som i øvrigt også fint kan løses med en skærekasse.

Guide: 

 1. Til at starte med måles toplisten op og skæres til sådan at den passer i længden. Herefter limes listen på væggen, gerne i højden med håndtaget på døren. I vores tilfilfælde er listen placeret i 1,1 meters højde.
 2. Næste skridt er, at måle ud til firkanterne. Vores er placeret med lige stor afstand til gulvet som til toppen af toplisten. Firkanterne er også placeret med lige stor afstand til hinanden som til den tilstødende væg og døren.
 3. Du kan med fordel tegne firkanterne op med blyant, for at være sikker på at målene sidder i skabet inden du limer pyntelisterne på.
 4. Pyntelisterne skal nu skæres i gerring i en 45 graders vinkel i begge ender. Du skal bruge 4 lister pr. firkant og listerne limes direkte på væggen.
 5. Når limen er tør, kan panlet males. Vi har brugt en helt almindelig hvid farve fra RUM-serien for at fremhæve den raffinerede gule farve. Husk af dække af.
 6. Mal igen efter et par timer. Er der behov for det, så kan man pletmale indtil man har opnået det resultat man er tilfreds med.

Et sådan projekt som vores tog ca. 7 timer på grund af tørretider fra maling og lim, men selve arbejdstiden med at sætte listerne op tager kun 2 timer. Så det er hurtigt og nemt projekt, som nemt kan laves en søndag og I kan altid få god vejledning og hjælp i den lokale XL-Byg.

Rigtig god arbejdslyst.

 • Reply
  Maria Dupont
  20. november 2018 at 10:59

  hejsa, Bliver nødt til at spørge hvor den taske er fra?

  • Reply
   christinedelmar
   20. november 2018 at 11:07

   Den er fra Adax 🙂

 • Reply
  Barbara Zatler
  20. november 2018 at 13:18

  Hvor er det bare fint. Dejligt at se en handy gør det selv kvinde som jeg 🙂

 • Reply
  Annette
  20. november 2018 at 18:55

  Det ser rigtig godt, synes dog slet ikke det passer i en 70’er villa. Men smag og behag er jo forskellig😊

  • Reply
   christinedelmar
   21. november 2018 at 8:57

   Det kan sagtens være du har ret. Jeg har også haft skænket det en tanke, men når det kun er én væg tror jeg ikke helt det er samme herreskabsstemning. Det er heldigvis en nem og billig mulighed, så det hurtig tages ned fra væggen i stuen skulle vi fortryde 🙂

  • Reply
   Julie
   21. november 2018 at 19:14

   Jeg elsker også høje paneler – dog paneler med fyldninger. Og så må jeg give Anette ret. Jeg synes ikke, at høje paneler passer ind i en 70’er villa. Lige så vel som stuk i loftet også ville være stil-forvirring i mine øjne 🙂

   • Reply
    christinedelmar
    22. november 2018 at 11:15

    Hej Julie, du så nok også mit svar til Anette så. Jeg er ikke nødvendigvis uenig i og det kan være vi ikke laver det alligevel. Dog synes jeg at der er stor forskel på at beklæde et helt rum og en enkelt væg. Jeg tror sagtens det kan gøres mere moderne end en reference herreskabsvilla. Nu må vi se, om ikke andet er det jo både nemt, hurtigt og billigt. Så det gør ikke så meget hvis man fortryder og maler om 😉

    • Reply
     Julie
     26. november 2018 at 11:03

     Kan sagtens følge dig 🙂 Og ja, det kan jo nemt fjernes igen. Man er nødt til at prøve sig lidt frem engang imellem 🙂

 • Reply
  Ida
  21. november 2018 at 12:40

  Hvor meget er der materialer for til jeres 2,2 m væg?

  • Reply
   christinedelmar
   21. november 2018 at 12:43

   Du kan se priserne ved at klikke på linksene på indkøbslisten. Så kan du regne ud om du har brug for alt, eller måske har noget værktøj eller maling hjemme i forvejen.

 • Reply
  Sophie Sukhi
  29. november 2018 at 23:33

  Hvor er det bare smart og hvor er de fine 🙂

 • Reply
  Simone
  28. juli 2019 at 13:36

  Hej Christine 🙂 Jeg var i dag på jagt i XL efter lister, men kunne ikke finde en plan liste med udskæring til at lave felterne i panelet – jeg synes det ligner, at det er sådan nogle, I har brugt. Købte I jeres i XL byg? Eller hvor skaffede I dem fra?

  • Reply
   christinedelmar
   29. juli 2019 at 9:14

   Hej Simone,

   Ja, vi har købt i XL-Byg. Du kan altid spørge – ved også at de gerne henter hjem (det kan ske at udvalget varierer fra butik til butik, alt efter størrelse).
   Og ellers er det en varer de fleste byggecentre har 😀

   Pøj pøj med projektet 😀

 • Reply
  Helena
  12. september 2020 at 17:13

  Hej 🙂 Ved godt det er et long shot, men hvor er din flotte gule farve på væggen fra og hvad “hedder” den? Det ser bare så flot ud med den farve og panelerne til! Mvh Helena

Kommenter

This error message is only visible to WordPress admins